Γιαννης&Ζωη1ο Γιάννης και η Ζωή Σπυροπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ολγα+τζουλιαη Όλγα Δανιηλοπούλου με την Τζούλια Δημακοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, (σύσταση Ιδρύματος 1.12.90/ΦΕΚ 711-12.2.90) ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη, τον διάσημο Έλληνα ζωγράφο της Αφαίρεσης και την σύζυγό του Ζωή Σπυροπούλου. Ο σκοπός του είναι να διαφυλάξει στο χρόνο, να μελετήσει, να δημοσιεύσει, να προστατεύσει και να προβάλει με κάθε τρόπο το έργο του μεγάλου ζωγράφου.

εισοδοςΟ Γιάννης και η Ζωή Σπυροπούλου σχεδίασαν και έφτιαξαν ένα ίδρυμα, πλούσιο και μοναδικό ως προς το περιεχόμενό του, ένα ιδιαίτερο κτίριο, το οποίο ήταν η κατοικία τους και στέγαζε μέχρι το 2006 την συλλογή του Ιδρύματος. Δημιούργησαν ένα μονογραφικό Μουσείο, όπως ονομάζουμε τους οργανισμούς με αντικείμενο το έργο ενός καλλιτέχνη και έναν δομημένο φορέα να το διοικεί. Το κτίριο αυτό στέγαζε την συλλογή των έργων του καλλιτέχνη, συλλογή άλλων καλλιτεχνών, τα αρχεία και την διοίκηση. Ένας μικρός πολιτιστικός φορέας, πολύτιμος ως προς τη μοναδικότητα της συλλογής του, που οι δραστηριότητές του οφείλουν να τον διατηρούν, ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής μας ζωής.

Το Μουσείο Σπυρόπουλου άνοιξε για το κοινό το 1992, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου, αφού πρώτα διαμορφώθηκε το κτίριο και ταξινομήθηκε το πλουσιότατο αρχείο και το καλλιτεχνικό του υλικό. Στα χρόνια της λειτουργίας του παρουσίασε εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες δημιούργησαν ένα καινούργιο κοινό για το έργο του ζωγράφου. Μια οργανωμένη περιοδεία του έργου του καλλιτέχνη αναδρομικά, ταξίδεψε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντάς κοντά στους πιο δύσκολους θεατές το έργο του. Είναι γνωστό πως ο Γιάννης Σπυρόπουλος δεν εξέθετε στην Ελλάδα μετά το 1960. Όπότε η διοργάνωση όλων αυτών των εκθέσεων αποτελούσε πρωταρχική υποχρέωση του ιδρύματος.

Θεσπίστηκε, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου, ένα ετήσιο χρηματικό Βραβείο το οποίο δίνεται σε δύο νέους καλλιτέχνες κάτω των τριάντα ετών έπειτα από διαγωνισμό. Τα ετήσια Έπαθλα Σπυρόπουλου στα δεκαπέντε χρόνια που έχουν ήδη παρέλθει, έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία και αναγνώριση. Μια ενδιαφέρουσα συλλογή από έργα των βραβευμένων καλλιτεχνών έχει δημιουργηθεί στο Μουσείο μας ικανή να αντιπροσωπεύει την ελληνική τέχνη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με καλλιτέχνες που στο μεταξύ έγιναν σημαντικοί αντιπρόσωποι της γενιάς τους.

Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που γνώρισαν και αγάπησαν τον καλλιτέχνη και το έργο του: Πρόεδρος, Γιώργος Σορτίκος, Γραμματέας, Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου, Ταμίας, Παναγιώτα Παπαχρηστοπούλου, Αντιπρόεδρος, Βασίλης Μακιός.
Μέλη: Τζούλια Δημακοπούλου, Μάγδα Μπαλτογιάννη, Άρτεμις Ζενέτου.

Το ίδρυμα κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του καλλιτέχνη. Συνεπώς σε περιπτώσεις φωτογράφησης, αναπαραγωγής, δημοσίευσης και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το έργο ή την ζωή του καλλιτέχνη πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το ίδρυμα για την σχετική άδεια. Επίσης το ίδρυμα και μόνον έχει την δικαιοδοσία να γνωμοδοτεί για την αυθεντικότητα των έργων του ζωγράφου.

Είμαστε ένας συγκεντρωμένος μικρός πολιτιστικός οργανισμός του οποίου οι ιδέες και συνεργασίες με άλλους φορείς μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά γεγονότα για την πόλη μας. Το εκθεσιακό μας πρόγραμμα αποτελεί μια πολύ επιλεγμένη παρουσίαση όσων πιστεύουμε πως είναι σημαντικά να αποκαλύψει η σύγχρονη τέχνη.