εκαληΖαΐμη και Τοσίτσα

 

 

τωρινοΤωρινή κατάσταση

 

 

ανακαινησηΠρόταση Ανακαίνησης

 

 

 

 

το νέο κτίριο στην Ζαΐμη

Το κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο Σπυρόπουλου είναι μια διατηρητέα μεσοπολεμική πολυκατοικία στα Εξάρχεια, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Θα στεγάσει σε μόνιμη έκθεση τη συλλογή των έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου, το 365 art project, τις συλλογές νέων ελλήνων καλλιτεχνών και όλα τα προγράμματα λειτουργίας του φορέα. Επίσης έχουν σχεδιαστεί χώροι για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, την βιβλιοθήκη και χώροι εκδηλώσεων και προβολών.

κατοψηΑπ΄ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα το κτίριο κατασκευάστηκε κατά τον μεσοπόλεμο. Έχει δύο προσόψεις στην οδό Τοσίτσα και στην οδό Ζαΐμη και το συνολικό εμβαδόν δόμησης είναι 1310,43 τ.μ. Οι μελετητές που έχουν αναλάβει και ήδη μελετήσει την ανακατασκευή του κτιρίου και την διαμόρφωσή του σε Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου είναι οι: Γιάννης Κίζης, Αρχιτέκτων-Διπλ, Αναστηλωτής, Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. - Γιάννης Τσοπανάκης, Πολιτικός Μηχανικός, - Γιάννης Ασκητόπουλος, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος.

φωτορεαλιστικο1Ο αρχιτεκτονικός και δομικός σχεδιασμός έχουν κιόλας ολοκληρωθεί και βρίσκονται υπό την τελική έγκριση του ΥΠΠΟ, το οποίο μόλις ανακήρυξε το κτίριο μας Μνημείο Νεώτερης Κληρονομίας. Οι χώροι του κτιρίου έχουν σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό στην τυπολογία του και έχουν εξασφαλίσει τρείς ορόφους με εκθεσιακούς χώρους εκ των οποίων οι δύο θα φιλοξενούν την μόνιμη έκθεση των έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου και το art project, και ο τρίτος θα φιλοξενεί εκθέσεις και προγράμματα του φορέα ή άλλων συνεργατών. εκθεσηΝΕπίσης στο ισόγειο προβλέπεται η δημιουργία χώρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκης και μικρών εκδηλώσεων, όπως και καφενείο και πωλητήριο. Στην ταράτσα του κτιρίου θα εκτίθεται η συλλογή των γλυπτών και τα δωμάτια της θα μετατραπούν σε χώρους προβολών. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες στο κτίριο έχουν σταματήσει καθώς οι περιορισμοί και οι ειδικές εργασίες που απαιτούνται για την ανακατασκευή του, διέπονται από τους κανονισμούς του τμήματος νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, και μεταβάλλουν το αρχικό κόστος της κατασκευής.

Το Ίδρυμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το κόστος της κατασκευής και διαμόρφωσης του Μουσείου και βρίσκεται στην διαδικασία ανεύρεσης πόρων.