εκαλητο σπίτι στην Εκάλη

 

 

 

 

 

σκαλασκάλα

 

 

 

 

σαλονιμκρσαλονάκι στον κάτω όροφο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

το σπίτι Μουσείο της Εκάλης

Ο Γιάννης και η Ζωή Σπυροπούλου σχεδίασαν και έφτιαξαν ένα ιδιαίτερο κτίριο, το οποίο ήταν η κατοικία τους και στέγασε μέχρι το 2006 την συλλογή του Ιδρύματος.
Το κτίριο σπίτι Μουσείο της Εκάλης, μελετήθηκε με την συνεργασία των αρχιτεκτόνων Michel Borne, Μαρίας Σαπουντζή και Δημήτρη Διαμαντόπουλου. Ολοκληρώθηκε το 1976 και ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής έγινε από τους μηχανικούς Α. Δεληβοριά και Κρίτωνα Κωνσταντίνου.

στουντιοΟ Σπυρόπουλος παρακολούθησε και ασχολήθηκε σοβαρά με όλες τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού και της κατασκευής του κτιρίου. Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής που αποτυπώνει το μοντέρνο και αφαιρετικό χαρακτήρα του καλλιτεχνικού του έργου. Είναι ένα κτίριο γλυπτό που προέκυψε μετά από δεκάδες προπλάσματα και εναλλακτικά σχέδια ώστε να αποκτήσει μια λιτή και εξαιρετικά απλή όψη. Βρίσκεται στα ριζώματα της Πεντέλης ατενίζει τον αττικό κάμπο, ενώ το εργαστήριο του καλλιτέχνη βλέπει την Πάρνηθα. Οι καθαρές επιφάνειες του κτιρίου το ενσωματώνουν στην κλίση του εδάφους. Ο καταπράσινος κήπος του φιλοξένησε γλυπτά από σύγχρονους του καλλιτέχνη γλύπτες, όπως του Αχιλλέας Απέργη, της Ναυσικά Πάστρα, του Γιώργου Ζογγολόπουλου, του Θόδωρου, του Παρμακέλη.

σαλονιΣτο ισόγειο, και προτού φτάσει κανείς στο καθιστικό, υπάρχει ένας τεράστιος χώρος όπου παρουσιάζονταν τα μεγάλα τρίπτυχα έργα του ζωγράφου, ενώ κινούμενοι τοίχοι αποκαλύπταν άλλες σειρές έργων στους κυρίως τοίχους. Όλο το ισόγειο είχε σχεδιαστεί σαν μια μεγάλη γκαλερί έκθεσης των έργων του ζωγράφου. Ολόκληρο το κτίριο ήταν ένας εκθεσιακός χώρος με λιτή σημασία στους ιδιωτικούς χώρους.

Ο Σπυρόπουλος έζησε εκεί μέχρι το θάνατο του. Το κτίριο αυτό στέγαζε μέχρι το 2006 την Πινακοθήκη του Σπυρόπουλου και τις υπόλοιπες λειτουργίες του Μουσείου.

 

Η ανάγκη να βρεθεί ο οργανισμός του Μουσείου Γιάννη Σπυρόπουλου στην καρδιά της πόλης για να διευκολυνθεί η επαφή με το κοινό, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος να αγοράσει ένα νέο κτίριο στα Εξάρχεια.